Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Ájiosz Nikoláosz

Ájiosz Nikoláosz

Görögország, Kréta

Ájiosz Nikoláosz egy csendes kisváros hétköznapokon, esténként azonban benépesül és nyüzsgő éjszakai élet veszi kezdetét.

Tovább olvasom

Ámári-völgy

Ámári-völgy

Görögország, Kréta

A festői Ámári-völgy egyike Kréta legszebb vidékeinek, bár távolinak tűnik Réthimnóból autóbusszal és autóval is könnyen megközelíthető.

Tovább olvasom

Gurniá

Gurniá

Görögország, Kréta

Kréta keleti oldalán található Gurniá a legjobb állapotban megmaradt város a szigeten, bár kevesen látogatják.

Tovább olvasom

Szpinálongá

Szpinálongá

Görögország, Kréta

A Mirabello-öböl torkolatánál található Szpinálongá-ra naponta érkeznek hajók Plákából, Elundából és Ájiosz Nikoláoszról.

Tovább olvasom

Plátániász

Plátániász

Görögország, Kréta

Hánjá közvetlen közelében Plátániász a legjobb strand, sötétedés után pedig klubok, bárok, éttermek várják a szórakozni kívánó fiatalokat.

Tovább olvasom

Milyen város Kréta?

Kréta Görögország legnagyobb szigete, a helyiek Megalosszinosznak, vagyis Nagy Szigetnek is nevezik. A „nagy” jelzőt nem csak méretének, hanem történelmének is köszönheti. A Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigetén 650 ezren élnek, hossza 257 km, szélessége átlagosan 20-25 km.

Kréta az első európai kultúra, a minószi kultúra szülőhazája. A szigethez köthető a Minótaurusz és a krétai labirintus mitológiai története.

Kréta történelme évezredekre tekint vissza, a sziget keleti oldalát i.e. VII. évezredben népesítették be anatóliai bevándorlók. Fénykorát a minószi kultúra idején, i.e. III. évezredben élte, A minószi kultúra hanyatlásától kezdődően Kréta mindig is a hódítók célpontja volt és stratégiailag fontos fekvése miatt évszázadokon át idegen uralmat kellett elviselnie. 395-ben előretolt bizánci helyőrség lett, 1204-ben velencei, majd 1669-ben török fennhatóság alá került. A sziget 1913 óta tartozik Görögországhoz, de stratégiai jelentőségéből azóta sem veszített.

Ez a napsütötte, aranyhomokos sziget tökéletes úti cél a turisták számara. Évente több ezren érkeznek Kréta két repterére. Görögország szigetei közül Krétán van a legtöbb látnivaló és műemlék, melyek közül a legjelentősebbek a minószi romok.

Érdemes megnézni a többi hellén, római és velencei emléket és múzeumot is, valamint a bizánci templomokat, amelyek ritka és értékes freskókat rejtenek. Knószosz, Phaisztosz, Malia és Zakrosz romjai mellett a növény és állatvilágot is megcsodálhatjuk, mielőtt megmártózunk a hűs habokban.
 

Kréta Galériák

Knósszosz
Kréta, Görögország Látnivalók
Golden Bay Hotel Apartments***
Kréta, Görögország Szállás
Csiga
Kréta, Görögország Vendéglátás
Butari borszaküzlet
Kréta, Görögország Vásárlás
Ida-hegy
Kréta, Görögország Szabadidő
Ájiosz Nikoláosz
Kréta, Görögország Szórakozás

Sárvár

Sárvár

Delhi

Delhi