Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Gortüsz

Gortüsz

Görögország, Kréta

A Messzárá-síkság közepén elterülő Gortüsz romjai sokkal kevésbé látogatottak, mint a sziget fő látnivalói, pedig éppoly lenyűgöző.

Tovább olvasom

Iráklion

Iráklion

Görögország, Kréta

Iraklion Kréta fővárosa, fő látnivalói a középkori erőd, a régészeti múzeum, nyüzsgő piacai és modern utcái. Jó helyszín a helyiek megismerésére.

Tovább olvasom

Szpinálongá

Szpinálongá

Görögország, Kréta

A Mirabello-öböl torkolatánál található Szpinálongá-ra naponta érkeznek hajók Plákából, Elundából és Ájiosz Nikoláoszról.

Tovább olvasom

Herszonisszu

Herszonisszu

Görögország, Kréta

Herszonisszu egyre népszerűbb üdülőhely Máliá közvetlen szomszédságában, tele hangulatos bárokkal és éttermekkel.

Tovább olvasom

Hánjá

Hánjá

Görögország, Kréta

Hánjá (Chania) Kréta legszebb és második legnagyobb városa. Színpompás régi, velencei épületei körbeveszik a védett kikötőt.

Tovább olvasom

Milyen város Kréta?

Kréta Görögország legnagyobb szigete, a helyiek Megalosszinosznak, vagyis Nagy Szigetnek is nevezik. A „nagy” jelzőt nem csak méretének, hanem történelmének is köszönheti. A Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigetén 650 ezren élnek, hossza 257 km, szélessége átlagosan 20-25 km.

Kréta az első európai kultúra, a minószi kultúra szülőhazája. A szigethez köthető a Minótaurusz és a krétai labirintus mitológiai története.

Kréta történelme évezredekre tekint vissza, a sziget keleti oldalát i.e. VII. évezredben népesítették be anatóliai bevándorlók. Fénykorát a minószi kultúra idején, i.e. III. évezredben élte, A minószi kultúra hanyatlásától kezdődően Kréta mindig is a hódítók célpontja volt és stratégiailag fontos fekvése miatt évszázadokon át idegen uralmat kellett elviselnie. 395-ben előretolt bizánci helyőrség lett, 1204-ben velencei, majd 1669-ben török fennhatóság alá került. A sziget 1913 óta tartozik Görögországhoz, de stratégiai jelentőségéből azóta sem veszített.

Ez a napsütötte, aranyhomokos sziget tökéletes úti cél a turisták számara. Évente több ezren érkeznek Kréta két repterére. Görögország szigetei közül Krétán van a legtöbb látnivaló és műemlék, melyek közül a legjelentősebbek a minószi romok.

Érdemes megnézni a többi hellén, római és velencei emléket és múzeumot is, valamint a bizánci templomokat, amelyek ritka és értékes freskókat rejtenek. Knószosz, Phaisztosz, Malia és Zakrosz romjai mellett a növény és állatvilágot is megcsodálhatjuk, mielőtt megmártózunk a hűs habokban.
 

Kréta Galériák

Knósszosz
Kréta, Görögország Látnivalók
Golden Bay Hotel Apartments***
Kréta, Görögország Szállás
Csiga
Kréta, Görögország Vendéglátás
Butari borszaküzlet
Kréta, Görögország Vásárlás
Ida-hegy
Kréta, Görögország Szabadidő
Ájiosz Nikoláosz
Kréta, Görögország Szórakozás

Bécs

Bécs

Budapest

Budapest